הכל על תהליך תמ"א 38
תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה נקראת תמ"א 38 ומהווה אוסף של תקנות. תפקידה של תמ"א 38 הוא בעצם בסופו של דבר לטפל בסיכונים אשר נובעים מרעידות אדמה בישראל. התכנית הוכנה על ידי צוות גדול של יועצים ואדריכלים, אושרה על ידי הממשלה ונכנסה לתוקף בחודש אפריל 2005. כיום מציגה תמ"א 38 יתרונות רבים כאלה ואחרים, אשר אותם ניתן לנצל במבנים אשר היתר הבנייה עבורם הוצא לפני 1 בינואר 1980.
המטרה של תמ"א 38 היא לאפשר קבלת היתר בנייה לחיזוק מבנה ללא כל צורך בהכנת תכנית מפורטת כזו או אחרת. בצורה כזו אמורה תמ"א 38 לעודד בתים לחזק את המבנים שבבעלותם מטבע הדברים. התמריץ עבור בעלי הבתים הוא הענקת זכויות בנייה לצורך מימון החיזוק, בעיקר באיזורים בהם ערך הקרקע גבוה. קבלת זכויות בנייה כפופה לאישור הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה. בנוסף, תמ"א 38 חלה על מבני מגורים ועל מבנים לשימושים אחרים.
אפשרויות בנייה וזכויות נוספות בתחום זה
במסגרת תמ"א 38 ניתן ליהנות מאפשרויות בנייה רבות, ואלו העיקריות שבהן:
- סגירה ומילוי של הקומה המפולשת לצורך בניית דירות חדשות.
- הקמה של עד שתי קומות נוספות.
- הקמת קומה חלקית נוספת בשטח של עד מחצית משטח הקומה שמתחתיה.
- חיזוק המבנה והרחבת הדירות הקיימות.
תמ"א 38 מתייחסת גם אל הנושאים השונים והחשובים של מעלית, חניה, עיצוב הבניין ותוספת מרחבים מוגנים. היא מציעה יתרונות רבים ביותר הן עבור בעלי הזכויות בבניין והן עבור הקבלן אשר מבצע את השיפוץ בבניין המדובר. מצד אחד, התמריצים של התכנית מאפשרים לבעלי הדירות להעלות את ערך הנכסים וליהנות מתשואות גבוהות במיוחד. מנגד, הקבלנים הניגשים לבצע עבודות תמ"א 38 מקבלים זכויות בנייה אותן ניתן לשכור או למכור.
לסיכום, באמצעות תמ"א 38 משיגה המדינה יתרונות רבים עבור דיירים בבניינים ישנים ויזמים או קבלנים המעוניינים להשקיע. התכנית מורכבת משיקולים שונים ויעילה להתגוננות מפני רעידות אדמה.
באדיבות: פאזה אחרת בבנייה – ניסור בטון